Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ИкономикаНовини
Популярно

Румънци, испанци, германци, французи и китайци са най-масовите чуждестранни туристи в региона

ВСЕКИ ТРЕТИ ЧУЖДЕСТРАНЕН ТУРИСТ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО И РАЙОНА Е РУМЪНЕЦ, СОЧАТ ДАННИ НА Териториалното бюро на Националния статистически институт.

30 на сто от гостите на града извън страната са от северната ни съседка. Следват испанците – 8,6%, германци – 6,9%, французи – 5,4%, китайци – 5,2%, британци – 4,15%, и американци – 3,7%. През септември 2023 година в област Велико Търново са функционирали 136 места за настаняване с 10 или повече легла – хотели, хижи и др. Те са регистрирани в териториалната статистическа база данни.

Хотелите са с 3 на сто повече в сравнение с миналата година. За наблюдавания период са отчетени над 33 000 нощувки, което е с 10% повече от същия период на миналата година. Тенденцията е за скок от 23% от посещенията на местните хотели от страна на чужденци. Независимо от обнадеждаващите данни обаче местата за настаняване са посочили едва 23 на сто заетост, което е с 10 пункта под средната за страната. Приходите от нощувки в област Велико Търново са над 1,9 млн. лв., или с 22.2% повече в сравнение със септември 2022 година. Отчетеното увеличение е както от чужди граждани – с 23.7%, така и от български – с 21.4%. Най-голяма част (56.1%) от реализираните приходи от нощувки през месеца в областта са постъпили в местата за настаняване, категоризирани с 1 и 2 звезди.

Източник: www.borbabg.com

Подобни публикации

Back to top button