Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
НовиниПрепоръчани
Популярно

Решават ще има ли паметник на цар Борис III в старата столица

На последната си сесия Общинският съвет трябва да реши дали да бъде изграден паметник на цар Борис III във Велико Търново.

Идеята на Евгени Коев, председател на групата ВМРО – БНД, бе огласена още през февруари тази година, но местният парламент така и не стигна през годината до конструктивно решение. Междувременно бе създаден Инициативен комитет, включващ общински съветници, общественици и граждани.

Предложението е бюст-паметникът на цар Борис III, наречен от народа Цар Обединител и получил при рождението си титлата княз Търновски, е да бъде на съществуващ, но неизползван постамент в парк „Марно поле”, северно от главната му алея. Той ще бъде от бронз, фигурата ще бъде в цял ръст, близка до естествените размери, а царят ще бъде изобразен в празнична тържествена униформа. Едва след положително решение на Общинския съвет ще се пристъпи към съгласувателни процедури и одобрение на документацията на инвестиционното намерение.

Мотивите за издигане на паметника в старата столица, посочени още в началото на инициативата, са, че това е възможност за преоценка на управлението на един от най-успешните български държавници, както и на наложени клишета след 1944 г., продължаващи да битуват и да се предават неоправдано на младите българи. Паметници на цар Борис III вече има изградени в редица градове в България, а и в чужбина и според инициаторите е редно монархът, носил в продължение на 24 години титлата княз Търновски, да има подобаващ знак и в старата столица. А и това е начин да се подобри част от пространството на този централен парк във Велико Търново.

Даването на съгласие за изграждане на паметника е последна точка в дневния ред на заседанието, като Постоянната комисия по образование, наука и култура не е взела решение заради липса на кворум.

През 2023 г. се навършват 80 години от смъртта на цар Борис III и 105 години от коронясването му.

Източник: www.borbabg.com

Подобни публикации

Back to top button