Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
НовиниТОП новини

Прехвърлят още 16 дка на концесионера на летището в Горна Оряховица

Областният управител Ивайло Здравков предложи процедура за промяна собствеността на терени на летището в Горна Оряховица, за да се реализират инвестиционните намерения за 2024 г. на концесионера „Гражданско летище Горна Оряховица 2016“ АД

Аеропортът в железничарския град бе отдаден на концесия през 2016 г. за срок от 35 години.

Става дума за два имота от общо 16 дка, върху които генералният план за развитие на летището предвижда изграждането на съоръжения за безопасна експлоатация. В момента собственик на земята е Община Горна Оряховица и тя може да бъде придобита от концесионера, като първо стане публична държавна собственост, а после се прехвърли с анекс към концесионния договор на фирмата, която стопанисва летището. Върху терена ще се изградят периметрова ограда и обходен път, а всичко построено остава собственост на държавата.

Предложението си областният управител направи на инициирана от него работна среща за бъдещото развитие на международното летище.

На нея присъстваха кметът на Горна Оряховица Николай Рашков, на Лясковец – Васил Христов, председателят на Общинския съвет в Горна Оряховица Огнян Стоянов, координаторът оперативно-технически дейности на летището Петър Петров и представител на фирмата концесионер.

Инвестиционната програма за цялата 2024 г. на летището, представена в Министерството на транспорта и съобщенията през декември миналата година, е в размер на 13,3 млн. лева.

През тази се предвижда да се изпълни отлаганото удължаване на пистата с около 600 метра, с което тя да стане 3060 метра и да е третата по дължина в България след София и Бургас.

Ивайло Здравков планира още срещи със заинтересовани лица за изработване на генерална концепция за развитие на интермодалния терминал в Горна Оряховица, който е от стратегическо значение не само за Великотърновска област, но и за Централна Северна България.

Източник: www.borbabg.com

Подобни публикации

Back to top button