Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
НовиниОбщество
Популярно

Празник на Пишмана! След 15 години кварталният пазар отново се изпълни с живот

След години на запустение пазарът в кв. „Бузлуджа” отново се оживи. Първият съботен фермерски пазар на 12 август се превърна в събитие, което припомни на жителите на квартала какво е да отидеш там с желание да пазаруваш и да не виждаш само празни маси. А танцьорите и певиците от фолклорен клуб „Плетеница” с изпълненията си го превърнаха в истински празник.

Е, като за първи път, не всички сергии, 23 на брой, бяха пълни. Около десетина производители от региона се явиха с продукцията си още в 8 часа, като търговията им тръгна добре от сутринта, похвалиха се те. Даже хлябът с квас на Тодорка Станчева от пекарна „Сладкият кът” свърши за час. Допълнителен стимул за всички тях бе и липсата на такса за целия ден. А докато обикаляха из пазара, хората коментираха, че е добре това да стане традиция и се надяваха, като се разчуе, да дойдат и други.

Съботният фермерски пазар в кв. „Бузлуджа” е по идея на ентусиастите около група Горска фея”, повечето от които живеят в него. Тя бе добре посрещната и от Общината, а днес кметът Даниел Панов лично дойде на пазара, за да се срещне и разговаря с производителите.

Стълпотворение нямаше, движението на потока беше постоянно, но доста хора си тръгнаха с пълни чанти, макар цените да не бяха по-различни от магазините и кооперативния пазар в центъра на Велико Търново. Може би най-изгодно беше да си купиш лук от Полски Сеновец, който самият производител Росен Петков продаваше на 2 лв. килограма, с 1 лв. по-евтино. Садил е 15 декара и е доволен от реколтата тази година.

Натурален пчелен мед, сирене и кашкавал от с. Връбците, картофи, домати от Ново село, пъпеши, дини и зеленчуци собствено производство  от с. Горна Липница, вино, билкови и плодови сиропи от Еленския край, манов мед от Източните Родопи, сладкарски изделия и цветя от разсадник предлагаха фермери и производители. За първи път на подобен пазар със своя мед бяха младите Стелияна Маджарова и Стилиян Маджаров, които, въпреки съвпадението на имената, са мъж и жена, с две дечица. От миналата година са земеделски производители и се опитват да се развиват. Те са от Плевенския край, но живеят в старата столица, а пчелинът им е в с. Искър. Много бяха щастливи от това как им е потръгнала търговията, тъй като за час продали около 30 буркана, на цена 11 лв. Семеен бизнес на 10 години е и разсадникът на Анка Манкова от Сухиндол, която също имаше свои маси. И също за първи път се пробваше да продава на фермерски пазар. Тук бе и Тодор Цивнев, собственик на винарска изба „Руевит” от гр. Бяла черква. Предлагаше бутилирани и наливни вина от 200 декара собствени лозя на избата в землището между града и Вишовград.

Неписано правило е, че когато са повече търговците на едно място и алъш-веришът върви по-добре. В пъти повече оборот днес направи и Галя Недялкова, която е от 20 години на пазара и стриктно си плаща таксата. Дори си беше довела двама-трима помощници. За съжаление, от много години тя е почти единственият търговец, но помни как в миналото колегите й се караха за маси, а скандалите по тази причина сутрин бяха ежедневие.

И не само плодове и зеленчуци се продаваха там, особено в петък си ставаше малък битак, в който можеш да откриеш както предмети на старо, така и нови промишлени стоки. По темата как западна и опустя пазарът на Пишмана може много да се говори. И причините не са една и две. Може би построяването на магазин от голяма верига или появата на нови зеленчукови магазини постепенно отказаха търговци и производители да продават там. Конкуренцията им е наистина голяма, а и да си изложен на пек, мраз и дъжд всеки божи ден, не е лесно.

В събота на пазара в кв. „Бузлуджа” бе празник, но в неделя отново масите ще са пусти и само Галя Недялкова със стоката си ще е единственото цветно петно там.

Източник: www.borbabg.com

Подобни публикации

Back to top button