Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
историяНовини
Популярно

Пети сезон проучват източния сектор на Трапезица

54 000 лв. допълнителни средства отпусна Министерството на културата за разкопките

За пети пореден сезон продължават разкопките в източния сектор на средновековната крепост „Трапезица“.

Ръководител на проучванията на обекта е доц. Мирко Робов от великотърновския филиал на Националния археологически институт при БАН. Разкопките са обезпечени с финансиране от 54 000 лева, осигурени като допълнителни средства от Министерството на културата.

„Това е и причината те да започнат едва в началото на октомври, когато приключиха проучванията на южния сектор с осигурено финансиране. Така разкопките се очертават на щафетен принцип“, шегуват се проучвателите.

През настоящия сезон те са в секторите южно от църква N 4, а също и източно от нея.

„В отминалите четири сезона тук бе разкрит голям представителен затворен комплекс с две крила, съответно от север и запад. Портата в югозападния ъгъл е внушително съоръжение. Проходът е бил със сводово покритие, носено от три аркови пояса. Стените са с пластично членение от пиластри и едностъпални аркирани ниши. Портата отвежда към обширен двор западно и северно от църковната постройка. Към запад самостоятелна алея е свързвала комплекса с основната улица на крепостта между нейните северна и южна порти.

Плановата характеристика на комплекса, която в известна степен наподобява манастир, го определя най-вероятно като резиденция на високопоставено лице от църковната йерархия в столично Търново. Свидетелство за това е не само представителното оформление на помещенията в комплекса, но и откритата в близост уникална находка – костен завършек на архиерейски жезъл“, обяснява доц. Мирко Робов.

Археологът уточнява, че изграждането на ансамбъла се отнася към 40-те години на XIII век.

През втората половина на същото столетие е издигната портата, а дворното пространство е разширено към юг.

„По много интересен начин в оформлението на комплекса и неговата среда е включена природната даденост в сектора. Тук скалата е в три нива, като на най-високата обширна тераса е самият комплекс“, посочва доц. Робов.

Той допълва, че върху по-ниска скална тераса от юг е издигнат ограден зид. Под него следва трето, по-ниско ниво на същата скала. Така църква N 4 (кръстокуполна и богато украсена, с добавени две странични галерии от юг и запад) е въздействала като архитектурен акцент не само в този участък на Трапезица, но е била видима и от основната столична крепост – „Царевец“.

Комплексът е просъществувал до падането на Търново в края на XIV век, когато е бил напълно изоставен.

 

Източник: www.borbabg.com

Подобни публикации

Back to top button