Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
НовиниТОП новини

Пеещи купи, жив шоколад, истински храни и много атракции предлага фестивалът „Нощ на Самоводската чаршия“

Самоводската чаршия е с нова пъстра премяна и вече посреща търновци и гости на старата столица за поредния есенен Фестивал на занаятите.

Навсякъде е шарено, разноцветните лентички се полюшват от вятъра, чува се весела глъчка, а занаятчии и търговци се усмихват, готови за дългия маратон, наречен „Нощ на Самоводската чаршия“. Тук, във възрожденската атмосфера на романтичните улички никой не бърза, а и тази година има много интересни неща, които да се видят и купят.

Сергиите са отрупани с уж познати неща – билкова козметика, домашни сладки, тънки мезета, мармалади, малиново вино, бижута, ръчно изработени кукли и цветя, керамика и какво ли още не, но интересното е в детайлите.

Ана Спасова пък се занимава повече от 25 години с художествена керамика и рисуване. Занаята грънчарство, съчетано с изкуство, усвоила в Троянската школа. На фестивала показва изработени от нея изделия, подобно на търновската сграфито керамика, свещници, детски играчки, но повечето от нещата й са насочени към историята, защото заедно със съпруга си се занимава с исторически възстановки. Едва ли на друго място освен в музея можете да видите антична детска бутилка. „Цялата ми визия относно керамиката е насочена към миналото. Това е, което ме вдъхновява и го прилагам в работата си“, казва Ана. Докато говорим, минава и съпругът й Димитър Спасов, облечен в средновековни дрехи. Оказа, че е бивш колега от в. „Борба“ и отделно от жена си има сергия за печени кестени, греяно вино, все неща, свързани със стария бит.

Посетителите на чаршията със сигурност ще са привлечени и от натуралните храни, които се продават там – сирене, кашкавал, тънки мезета и вкусна сланина от еленската „Трухчева къща“. Могат да се видят и сладката от боровинки, черен бъз, смокини, роза, малини и манго, рачел от тиква и много сиропи на семейна фирма от Пловдив. Продава ги младата Станислава Томова, технолог, помага и сестра й. А още в началото на главната улица на чаршията погледа грабват веселите меденки на Ели от София.

На следващата сергия пак изкушение, което за мен беше непознато – жив шоколад, произведен от Christov. Bio от Добрич. Това означава, че се прави без термична обработка, нито един от продуктите не се нагрява на 45 градуса и по този начин се запазват полезните вещества на меда, ползван за подсладител. „Какаото се мели 36 часа, към него се добавя лешниковият тахан, също смлян от производителите, медът, изсушените билки и плодове и се получава суров шоколад, който сме нарекли жив“, обяснява жената зад щанда.

Красиви, ръчно изработени бижута от сребро и полускъпоценни камъни, перли, седеф и др. естествени минерали предлага за шеста година Николай Даскалов от Пловдив. Той и съпругата му казват, че държат във всяко тяхно бижу да има нещо от природата.

Участник във Фестивала на занаятите е и производител на киви и продукти от него от Петрич. Има 5 дка насаждения. „Там са най-големите масиви на киви в страната, насадени са още през 70-те години на 20-и век, което говори добре за предишната аграрна политика. Петрич е избран след проучвания заради климата. У нас кивито е зимен плод, бере се октомври и до края на декември има българско киви. Малко по-дребно е от вносното, но по-вкусно. Ние предлагаме плодово вино, оцет и сладко от киви. Болярите и гостите на Велико Търново могат да опитат, защото предлагаме и дегустация. А също и чай и козметика. През всичките дни на празника около обяд ще има и кулинарна работилница „Юфката на баба Калина“, за да покажем как се точи тя, обяснява самата Калина.

В дните на фестивала ще има няколко детски работилнички за сапуни, бижута, свещи. Една от най-интересните е за мозайка, а напътствия дават усмихнатите момичета Велина Сталева и Весела Николова от „Веве арте студио“. Всяко дете или възрастен ще може да си изработи малко пано с най-различни картинки, а мозаечните парченца са от стъклокерамика.

И ако нещо не се чувствате добре със себе си и искате да постигнете душевна хармония, вашите хора са от „Етеро рейс“ или „Етерни лъчи“. Тричленният екип, ситуиран на „Капана“ в Пловдив, прави т. нар. оргонити от смола и кристали, които трансформират негативната енергия и помагат да се активират самолечебните сили. Идеята е на австрийски учен, ученик на Зигмунд Фройд, обяснява Велизар Рашков, който от 2000 г. се занимава с духовни практики. Мъжете са за втора година на Нощ на Самоводската чаршия, а сред най-интересните експонати са пеещите купи, ръчно ковани, с произход от Непал. Те също служат за изчистване и хармонизиране. Предлагат и шунгит от Русия – един от най-силните защитни камъни.

Артисти на кокили, огнено шоу, много музика, винени дегустации и още много атракции предлага фестивалът „Нощ на Самоводската чаршия“. А местни занаятчии, които творят там, отново са най-гостоприемните домакини и са отворили работилниците и дюкяните си за любопитни и купувачи.

Източник: www.borbabg.com

Подобни публикации

Back to top button