Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
НовиниПрепоръчани
Популярно

НВУ кани великотърновци на Празника на Търновския гарнизон

Великотърновци са поканени на честването на Празника на Търновския гарнизон, което ще се състои днес от 17,30 часа на паметника „Майка България“.

Празникът на военния гарнизон води началото си от 1914 г. и е посветен на славната победа на българската войска в битката при Люлебургаз – Бунархисар през 1912 г. по време на Балканската война. Началник на Генералния щаб на българската армия по това време е генерел Иван Фичев, който е внук на майстор Колю Фичето, роден и израснал във Велико Търново. Празникът е честван до 1947 г. и е сред най-важните и обичани за великотърновци. Традицията е насилствено прекъсната по политически и идеологически причини.

68 години по-късно – през 2015 г., честването беше възстановено по инициатива на Съюза на офицерите и сержантите от резерва и запаса и с подкрепата на Община Велико Търново и Националния военен университет „Васил Левски”.

Източник: www.borbabg.com

Подобни публикации

Back to top button