Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
КултураНовиниТОП новини
Популярно

Нови сцени от Средновековието и царуването на династията на Асеневци показва музеят на пластичните фигури във Велико Търново

Нови сцени от Средновековието и царуването на династията на Асеневци показва музеят на пластичните фигури във Велико Търново. Проектът „Разширение на “Мултимедиен посетителски център „Царевград Търнов” е на обща стойност близо 1,4 милиона лева. Те са от безвъзмездна финансова помощ по Оперативна програма “Региони в растеж“, средства осигурени чрез финансовия инструмент на Регионалния фонд за градско развитие и от общинско съфинансиране.

Първият етап от реализирацията на Музея на пластичните фигури е осъществен през 2013 г. В него са представени моменти от средновековната българска история, свързани с царуването на цар Калоян и цар Иван Асен Втори, пресъздадени от 28 силиконови фигури. Над половин милион души са го посетили за тези десет години, каза при откриването на разширения вариант на музея днес кметът на Велико Търново Даниел Панов.  Заради големия интерес общината е кандидатствала по проект за неговото разширяване и е спечелила е проекта, а началото е поставено през 2020 година.

Панов посочи, че новите зали ще бъдат отворени за посетители идните почивни дни и до 24 май посещението ще бъде безплатно. За учениците от Велико Търново визитите ще бъдат безплатни до края на учебната година, а също така и за учениците, които изучават този период от българската история.

Разширеният Мултимедиен център и неговото надграждане е пример за устойчивостта и ефективността при усвояването на европейските средства чрез държавните институции, местната власт и креативността на великотърновската общественост, каза в приветствието си заместник-министърът на туризма Мариела Модева. Тя уточни, че това е част от стратегията на министерството всеки град и регион да популяризира историята и културата, да привлича туристи, но и да образова.

Новите 37 пластични фигури и диорамите към тях са дело на скулптора Борис Борисов и неговия екип. Сред “оживелите” сцени са битката при Клокотница от 1230 година, „Четвероевангелието на цар Иван Александър“, атмосферата на средновековния пазар, в който са се продавали източни стоки и подправки, „Прощаването на Патриарх Евтимий с народа“, „Отбраната на Столичния Търновград“, Йоан Кукузел и средновековните православни песнопения, средновековна царска трапеза и много други.

Целта е визуализиране на живота през Средновековието на всички социални прослойки. Фигурите се отличават с изключителна достоверност, изработени са от глина и силикон. Поставени са им истински очни и зъбни протези, а космите по брадите, косите и ръцете на персонажите са набождани ръчно косъм по косъм, разказа Борис Борисов. Оръжията са от метал, дрехите са от естествени материи, отговарящи на облеклото от средновековието.

Извън рамките на проекта се предвиждат още дейности и сцени с помощта на виртуалната реалност, посочи заместник-кметът Нейко Генчев.

Откриването на разширеният мултимедиен център е част от проявите в рамките на Осемнадесетото издание на Международното изложение „Културен туризъм“, което продължава във Велико Търново. На церемонията днес присъства областният управител инж. Георги Гугучков, представители на институции и дипломатически мисии.

Източник: www.bta.bg

Подобни публикации

Back to top button