Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
КултураНовиниОбщество
Популярно

Народно читалище „Извор-1873“ в село Самоводене отбелязва 150 години от основаването си

Народно читалище „Извор-1873“ в село Самоводене ще чества 150 години от основаването си с богата програма, съобщи в пресклуба на БТА във Велико Търново председателят на читалищното настоятелство Рена Дранкюлева. В културната институция има девет самодейни колектива, чийто близо 110 членове развиват различни дейности в сферата на певческото изкуство, на танците и театралната самодейност.

За последните три години в подобряването на сградния фонд на читалището и библиотеката са инвестирани близо 100 хиляди лева, посочи кметът на селото Стефан Мъглов. Той допълни, че са необходими още средства за подобряване на материалната база на театралния салон, построен през 1952 година, с над 400 места и за целта е открита дарителска кампания.

С тържествен водосвет и концерт на 1 ноември – Ден на народните будители, ще започнат честванията, посветени на годишнината, които ще продължат почти година. Началото ще бъде поставено с откриването на мемориална плоча, посветена на основателя на читалището Стефан Кънев -Водски и с изложба с портретите на всички председатели на читалищното настоятелство, каза председателят на инициативния комитет по честванията Владимир Николов. Ще бъде оформен и кът с всички награди през годините на самодейците към културната институция. В концертната програма ще участват самодейните състави, а техни гости ще бъдат изпълнителите от Ансамбъл „Искра”- Велико Търново и народната певица Калинка Згурова. Празникът ще завърши с хоро на площада в центъра на селото.

По повод юбилея на читалището е предвидена и изложба пред Факултета по изобразително изкуство във Велико Търново с фотоси, проследяващи историята на читалището и неговите личности и успехи.

Преди 1 ноември и след това са планирани също конкурси за децата от селото, сред които създаване на родословно дърво, изработване на триизмерни макети на знакови сгради от селото. Предвидено е отваряне на капсула на времето с послание към поколенията, зазидана преди 25 години в сградата на читалището. Ще бъдат засадени и 150 дръвчета като част от кампанията „Да оставим следа след себе си“. Театралният колектив към читалището, който е носител на множество национални и международни награди ще представи спектакъла „Свекърва“ от Антон Страшимиров, а танцовата и певческа формации вероятно ще донесат поредна награда от участието си този месец в международни фестивали в Чехия и Унгария. Събитията, посветени на годишнината са финансирани по проект, спечелен от читалището към Национален фонд „Култура“.

Източник: www.bta.bg

Подобни публикации

Back to top button