Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
НовиниОбщество
Популярно

Над 100 000 лева годишно от бюджета на В. Търново за счупени пейки и катерушки

От кметството призовават очевидците на вандализъм да звънят на 112

Над 100 000 лв. годишно отделя Община Велико Търново за поправка на счупени пейки, беседки и детски съоръжения по площадки и паркове в града,

което, особено през последните две години, стана рецидив. „Това е ежедневие. Има площадки в определени райони, в които скоро след това има счупено. Така например правихме ремонт на една в кв. „Зона Б“ в парка на 15 юни, вече отново плаче за такъв. Те са 4-5 такива във Велико Търново, но ремонтираме най-малко два пъти в годината. Другите са в парка в кв. „Чолаковци“, на „Пишмана“ под бл. 3, а най-фрапиращо е в кв. „Акация“. Там седалките на люлките постоянно ги чупят. И детската площадка в парк „Руски“. Последно сме правили поправки в парка на „Пишмана“, в „Триъгълника“ и в парк „Акация“. Най-често се чупят люлки и огради“, коментираха от отдел „Околна среда“.

Не спират и сигналите на гражданите за поредната вандалщина, както и настояването им за по-строги мерки срещу нарушителите.

Ако, разбира се, те бъдат хванати, което почти не се случва. По същите тези сигнали и наблюдения трошенето на пейки, беседки, огради се върши от деца и младежи от 12 до 18 години, на които явно им липсва възпитание. Поредният апел в социалните мрежи е на бившата учителка Сена Димова, която написа: „НЕуважаеми родители на деца, за които не полагате нужните грижи! Как спите спокойно, когато децата ви не са в дома ви!? Знаете ли какво правят в тъмната част на денонощието!? Ще ви кажа и покажа. На детска площадка в кв. „Бузлуджа“ купонът на младежите от 12-13-годишни до 18-20-годишни започва преди 20 часа и завършва късно след полунощ. Звучи силна чалга, пие се алкохол. Чупене, рушене, драскане. Децата не умеят да разговарят, те крещят – денем и нощем. Танците са върху пейките, масата – в беседката. И никой не се в състояние да се справи с „горките деца“. Докога!“, завършва гневните си думи великотърновката. Разбира се, никой не е виновен до доказване на противното, но така да продължава не може. Често, ако възрастен направи забележка, среща от страна на тийнейджърите агресия и те дори се страхуват да съобщят. Макар че с мълчанието си също носят отговорност пред закона.

Отдавна се говори, че трябва да бъде поставено видеонаблюдение и общинска охрана, което да спре подобни прояви, но воля и пари от страна на Общинската администрация няма.

Според служителите ефект няма да има, защото няма кой да разследва и да установи нарушителите по тези камери, а и записите не са доказателствен материал в съда.

Сигналите, които получават в Общината, са за вече счупени съоръжения и да пратят някой да ги поправи. Оттам призовават да се звъни направо на 112, за да има някакъв ефект и да дойде полиция. А и повечето площадки се намират непосредствено до блоковете, едва ли не под терасите.

И според работещите в отдел „Околна среда“, които най-добре са информирани за вандалщините по паркове и градини във Велико Търново, виновни са младежите между 12 и 18 години, които се събират там вечерно време. Показателно е, че откакто функционира спортният парк до цирковата площадка, в парк „Руски“, който беше обект на много вандализъм, чупенето и местенето на пейките намаля.

Източник: www.borbabg.com

Подобни публикации

Back to top button