Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ЗдравеЛюбопитно
Популярно

Мазнините около корема могат да са полезни против диабет

Мазнините в областта на корема могат да се окажат полезни за риска от диабет тип 2, сочат учени. Ново изследване разглежда определени разновидности в гените на хора, които могат да използват мазнините около талията, за да се предпазят от заболяването.

Диабет тип 2 е заболяване, което повишава нивата на кръвна захар. Този ефект се получава заради намаленото количество инсулин, което се произвежда в панкреаса. Заболяването  може да се прояви в повишен апетит и силна, постоянна жажда, често уриниране и замъглено зрение. При лечението на този вид диабет се набляга най-много на правилното хранене – препоръчва се намаляне или пълно спиране на храни с добавена захар и с рафинирани зърна, като бял хляб и бял ориз. Цялостно се препоръчва избягването на храни с висока стойност на въглехидрати и мазнини, като се насърчава яденето на храни с добро количество фибри, като най-вече трябва да се приемат плодове, зеленчуци и храни с пълнозърнести зърна. Друга част от лечението е губенето на излишните килограми – при състояние на предиабет, предшественика на диабет тип 2, загубата на телесни мазнини може да намали риска от диабет тип 2.

Но сега учените са открили, че някои мазнини не са като другите и не във всички случаи. Ролята на генните вариации става все по-значима в медицината и учени са открили връзката между гените, мазнините и риска от диабет тип 2. В зависимост от някои генни разновидности, мазнините около талията могат да бъдат дори полезни против състояния като диабет тип 2.

 

Наблюдава се и ефектът върху риска от метаболитен синдром – набор от състояния, които увеличават риска от развитие на множество заболявания като диабет тип 2 и сърдечносъдови заболявания са само някои от тях. Макар и рисковите фактори за метаболитен синдром да са високото тегло и неправилното хранене, учените са открили определени гени, които свързват мазнините около корема, парадоксално, с понижен риск от метаболитен синдром.

Генното разнообразие във всеки е такъв фактор, който може да промени ролята на състояния, обичайно смятащи се за вредни, в здравето на метаболизма. Нататъшното изследване на определени гени може да открие конкретна причина за този феномен, наречен от учените здравословно затлъстяване.

Източник: Пулс.бг

Подобни публикации

Back to top button