Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
НовиниОбщество
Популярно

Книгата „Травматичната памет на Свищов“ ще бъде представена по повод 47-годишнината от разрушителното земетресение

В навечерието на 47-годишнината от разрушителното земетресение, случило се на 4 март 1977 г., кметът на община Свищов д-р Генчо Генчев ще представи книгата си „Травматичната памет на Свищов“. Това съобщиха от общинската администрация.

Събитието ще се състои на 1 март 2024 г. в зала №1 на Община Свищов, входът е свободен.

Книгата е етноложко изследване, представящо исторически сведения, факти, експертни становища и личните истории на хора, изгубили своя дом и близките си роднини.

Участие в срещата ще вземат проф. днк. Маргарита Карамихова, почетен професор на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“ и доц. д-р Петя Банкова от Институт по етнология и фолклористика с Етнографски музей при Българска академия на науките.

Кметът на Свищов д-р Генчо Генчев започва това проучване като част от работата по своята докторантура, свързана с погребалните и поменалните обичаи и практики в Свищовско, посочват още от общината. В книгата авторът съсредоточава усилията си в доразплитането на множество възли, които хората и времето са сплели в пелена, покриваща жестоката реалност след земетресението.

На 4 март 1977 година, в 21 часа и 22 минути в Румъния е регистрирано земетресение с магнитуд 7,4 по скалата на Рихтер с епицентър в окръг Вранча. В България най-силно е усетено в Свищов, където се срутват осеметажен блок  и общежитието на химическия комбинат “Свилоза”, където загиват повече от 120 души. При проведената спасителна акция в Свищов са извадени живи под отломките 31 души. Нанесени са сериозни материални щети на много сгради в града. Това показва справка на отдел „Справочна“ на БТА.

Източник: www.bta.bg

Подобни публикации

Back to top button