Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
КултураНовини
Популярно

Изпълнители от Северна Македония откриха международния фестивал „Фолклорен извор“ в свищовското село Царевец

Изпълнители от Северна Македония откриха международния фолклорен фестивал „Фолклорен извор“ в свищовското село Царевец, който се провежда за единадесети път. Събитието продължава в дните от 3 до 6 август и тази година в него участват над 4500 индивидуални и групови участници.

На откриването присъстваха д-р Генчо Генчев – кмет на община Свищов, зам.-кметовете Анелия Димитрова, Станислава Стоянова и Бедри Алиев, Димитър Николов – народен представител от  ГЕРБ, Милен Митев – генерален директор на Българското национално радио, секретарят на община Свищов Любомира Петрова и представители на редица организации.

По традиция събитието започна с химна на фестивала „В Царевец добре дошъл е всеки“, в изпълнение  на певицата Гуна Иванова. Бяха връчени специални статуетки на всички хора и институции, които участват в създаването на фестивала и оказват своя принос в неговото утвърждаване и развитие.

Кметът на Свищов д-р Генчо Генчев, който е и председател на фестивала, изказа искрени благодарности към всички съмишленици, съорганизатори и благодетели. С всяка година малките деца израстват на нашата сцена и вече покоряват големите сцени, каза той.

Няма нищо по-хубаво от песента, няма нищо по-хубаво от българското хоро, което ни обединява. Фолклорът ни обединява както международно, така и национално. „Фолклорен извор“ изгражда мост на доверие между всички вас, допълни Генчев.

Този фестивал се наложи като национално събитие с международно значение. Адмирации към всички организатори за този устойчив и културен проект, който е с голяма стойност за икономиката на община Свищов. Пазете го и го развивайте, защото той е като семейното богатство – трябва да се пази, каза народният представител от ГЕРБ Димитър Николов.

В първия ден от фестивала по време на концертите на специалните гост-изпълнители и чуждестранните групи на сцената присъстваха музикантът виртуоз Сашко Велков, „Градски хор Щип“ и дуетът Драган и Лина Костадинови, които са от Република Северна Македония.

В следващите три дни се очакват изпълнения на чуждестранните групи „Мангларес“ от Колумбия и балет „Африка“ от Мароко. Сред българските групи са Национален ансамбъл „Българе“ – София, Ансамбъл „Седенчица“ – Пловдив и Духова музика „Заедно“ – Троян.

За поредна година „Фолклорен извор“ се провежда под патронажа на Министерство на културата и със съдействието на CIOFF (Международен съвет на организаторите на фестивали за фолклор и традиционни изкуства). Към институционалното партньорство се присъединява Националният научен експедиционен клуб „ЮНЕСКО“.

Източник: www.bta.bg

Подобни публикации

Back to top button