Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
КултураНовиниПрепоръчани
Популярно

Голям фестивал подготвят в българския Стоунхендж – еленското село Раювци

В село Раювци – перлата на Еленския Балкан и наричан българския Стоунхендж заради мегалитния комплекс, изграден през 2017 г., ще има отново вълнуващ и незабравим фестивал, изпълнен с музика и танци. „Раювци 2023“ ще се проведе на 26 август, събота, на живописната Вълча поляна над язовир „Йовковци“, а организатор е фондация „Звезди под звездите“. До последно програмата и участниците ще бъдат пазени в тайна, за да е изненадата още по-голяма. Едно от събитията обаче фондацията обяви предварително. От 19,30 часа пред паметника на легендарния Вълчан войвода ще се състои тържествено честване на годишнина от откриването му, което беше в края на август 2015 г., а паметникът на Вълчан войвода е първият в страната. 7-метровият монумент е дело на скулпторите Димо Бойчев и Владо Мъников. Основен спомоществовател и инициатор за изграждането му е родолюбецът Любомир Пашов.

Проявите от фестивала ще са на сцената пред мемориалния комплекс „Вълчан войвода“, като тяхното начало ще е около 20,30 часа, непосредствено след честването.

„Очакваме ви с нетърпение и сме сигурни, че тази вечер ще остави незабравимо впечатление в сърцата на всички присъстващи“, канят организаторите. Фондацията има за цел запазване обичаите и традициите на българския народ, както и събиране, съхраняване, разпространяване на знания за традиционната култура, история, етнография и фолклор. Не напразно е избрано и мястото на фестивала. Мемориалният комплекс съчетава три обекта – паметника на войводата, Раювския кромлех и параклиса „Св. Петка Търновска“ и е едно магнетично място, наситено с мистерия и история. В дните от 7 до 9 юли фондация „Звезди под звездите“ заедно с „Портал 12“ организираха с небивал успех второто издание на форума „Българският дух през вековете“, а на 18 юли в Раювци бе открит и паметник на Васил Левски.

Източник: www.borbabg.com

Подобни публикации

Back to top button