Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
НовиниПрепоръчани
Популярно

Единственият автополигон в областта се превърна в нелегално сметище

ГОЛЯМА ЧАСТ ОТ АВТОПОЛИГОНА ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО Е ПРЕВЪРНАТ В ИМПРОВИЗИРАНО ДЕПО ЗА СТРОИТЕЛНИ ОТПАДЪЦИ, УВЕРИ СЕ НА МЯСТО ЕКИП НА „БОРБА“. На терена има изхвърлени десетки тонове боклук.

Сред отпадъците могат да бъдат намерени стари керемиди, тоалетни чинии, цели чували с натрошени мазилки, както и други едрогабаритни боклуци. Преобладават автомобилните гуми, които са стотици, освен това могат да бъдат открити матраци, мебели, паркети, дюшемета, ламперии и старо обзавеждане на къщи и апартаменти. Има дори табела от склад на едро, по която евентуално може да се открие и нарушителят, ако институциите се самосезират.

В Шереметя е изградено депо за строителни отпадъци, след като това в Леденик беше официално закрито.

В указанията на Общината пише, че строителни отпадъци се предават именно там. Транспортирането обаче е за сметка на притежателя. Строителни отпадъци до 1 тон от физически лица се приемат и на площадка за разделно събиране на ул. „Дълга лъка“ 9 Б във Велико Търново. Отново там могат да бъдат изхвърлени и едрогабаритни такива от домакинствата, а за текстилните има специални 10 контейнера в община Велико Търново, включително в Килифарево и Дебелец.

ЕДНО ОТ ОПРАВДАНИЯТА НА НАРУШИТЕЛИТЕ Е, ЧЕ ТРЯБВА ДА ТЪРСЯТ ТРАНСПОРТ ДО ДЕПОТО, КАКТО И ДА СОРТИРАТ СТРОИТЕЛНИТЕ ОТПАДЪЦИ ПО ВИД. Обикновено строителни отпадъци се изхвърлят незаконно при разчистване на стари къщи и извършване на частни ремонти в близките населени места, а и в общинския център.

Културата за разделно изхвърляне на отпадъци все още е недоразвита за голяма част от жителите на общината.

Сериозен проблем продължава да бъде изхвърлянето на боклуци край контейнерите в градската среда, въпреки че глобите са от 100 до 1000 лв.

Масовите контейнери в градовете са за смесени битови отпадъци, припомнят от Общината. Те се извозват до депото в Шереметя, където се сепарират. За физически лица, желаещи да изхвърлят битови отпадъци в по-големи количества на сметището, е безплатно със служебна бележка до 3 куб.

Биоразградими отпадъци от паркове и градини се предават в Регионална система за управление на отпадъците, където подлежат на компостиране.

За физически лица, желаещи да изхвърлят зелени отпадъци, е необходима служебна бележка, а транспортирането е за сметка на притежателя. Дървесни отпадъци могат да се изхвърлят пред фирма „Кроношпан“, както и на площадката на ул. „Дълга лъка“ 9 Б.

Истината обаче е, че всичко опира до желанието на хората да бъдат съвестни при изхвърлянето на собствените си отпадъци. Затова честите оправдания като „за две тухли няма да ходя до Шереметя“ и „сега до Дълга лъка ли да се вдигна за този стар диван“ ще бъдат често чувани, ако нещо в съзнанието на обществото не се промени. Защото в крайна сметка домът не свършва до прага на вратата.

Източник: www.borbabg.com

Подобни публикации

Back to top button