Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
НовиниПрепоръчани
Популярно

Даниел Панов: „Старото военно училище – много интереси и малко истина“

Идеята територията на Старото военно училище да се превърне в атрактивно обществено пространство, отлежава вече половин век, оттогава са кметските намерения за промяна на тази територия в сърцето на Велико Търново

Вторичен градски център, паркова зона, бизнес район или нов жилищен комплекс. Нека да бъдем откровени – всяка от тези възможности има дългогодишни поддръжници и убедени опоненти. Неслучайно и в тези местни избори това е една от основните теми за дебат, нападки, откровен лобизъм и нагли лъжи.

80 НА 20

Това е съотношението между застрояване и зелени площи, което заварих като проект, когато поех кметския пост.

80% от територията на Старото военно училище беше предвидена за застрояване. Това е истината. Всички благи намерения за ново проектиране, за публично-частни партньорства и какво ли не всъщност имат за цел да прикрият този факт.

Аз не само спрях това безумие, но заедно с екипа на новия главен архитект променихме плана за този район в полза на зелените площи и обществени сгради. Проведохме международен архитектурен конкурс за един от ключовите обществени обекти – многофункционална зала, придобила популярност като конгресен център. След конкурса за новата територия на Министерски съвет това беше вторият подобен конкурс в България. Нормално е загубилите по един или друг начин да го критикуват, но този тип конкурс е най-евтиният начин да придобиеш проект на известно архитектурно студио. Това е истината.

Убеден съм, че цялата територия трябва да остане за ползване на великотърновци. Не съм привърженик на идеята, която прозира в нездравия интерес към темата, на мястото на Старото военно училище да изникнат поредните бизнесцентрове и сгради с луксозни жилища.

В ИНТЕРЕС НА ХОРАТА ИЛИ ИНТЕРЕСЪТ НА ОПРЕДЕЛЕНИ ХОРА

Големите публични пространства са лукс в съвременните градове. Превръщането на големи градски пространства в привлекателни градски зони е скъпо удоволствие.

След пандемията, в условията на инфлация и високи цени в строителството – решението, което взе Общинският съвет – да отложи стартирането на инвестициите на територията на Старото военно училище, беше най-разумното.

Решението да се откажем да започнем строежа на експоцентъра не беше лесно. Днес обаче съм готов да поздравя всеки, който подкрепи това решение. Започването на строителство на такава голяма територия на толкова мащабна инвестиция с общински средства щеше да постави общината в сериозно финансово затруднение. Настъпилата пандемия, инфлацията и скокът на цените в строителството щяха да бъдат непреодолимо изпитание за общината. Тогава преценихме, че има училища, детски градини и пътища, които са по-приоритетни като необходимост, а новият градски център може да бъде забавен и това няма да е фатално. Това решение се оказа мъдро, както го потвърди и времето. Това е истината.

Знаете, че мястото е изключително атрактивно – няма друг град, който да има в центъра си такава огромна свободна площ. Апетити към тези терени винаги е имало. През последните 12 години, откакто съм кмет на Велико Търново, никой не е успял да повлияе на решението ми, че това е терен в сърцето на града, който трябва да бъде преобразен в полза на всички граждани. Докато аз съм кмет, няма да допусна частни интереси да променят това положение. Забелязвам, че и в тази кампания много кандидати се упражняват по темата „Старо военно училище“. Очевидно, това не е случайно! Това е истината.

Има сериозни проекти, които забавихме, защото за тяхното правилно решение е нужен консенсус.

Трябва да сме убедени какво очакват хората, а не какво желае един или друг кандидат или някой инвеститор.

Не се срамувам, че спасих това пространство за великотърновциНито сме го продали, нито сме го ипотекирали, нито сме направили нещо с него „под масата“. Общественият интерес е опазен. Това е истината.

Източник: www.borbabg.com

Подобни публикации

Back to top button