Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ЗдравеНовини
Популярно

Д-р Живка Алексиева твори чудеса с помощта на регенеративната стоматология

Час при доктора“ е рубрика на „Борба“, в която ви срещаме със специалисти от различни области на медицината. В тематичната страница ще научавате както регионални, така и световни здравни новини, тенденции в здравеопазването и технологиите, съвети за здраве и профилактика и мн. др. Имате възможност да задавате конкретни въпроси, които ще бъдат отправени към медици от съответната област, и техните отговори ще бъдат публикувани. Запитвания, предложения и идеи може да изпращате на имейл georgieva.1991@gmail.com.

Д-р Живка Алексиева твори чудеса с помощта на регенеративната стоматология

Родена в гр. Ямбол през 1959 г. Завършва стоматология в МА София през 1982 г. През 1989 г. придобива специалност „Детска стоматология“, през 2004 г. защитава специалност „Здравен мениджмънт“ във ВТУ “Св. св. Кирил и Методий“, Велико Търново, 2015 година става специалист на концерна „ГУНА“. През 2016 година започва практика с aвтоложни методи в денталната медицина и в лицевата естетика. Владее всички видове регенеративна медицина – PRP; IPRF, интерлевкини, екзозоми.

Кабинетът на д-р Алексиева е в Горна Оряховица на ул. „Младост“ N 2; тел.+359 888 331 620.

Д-Р ЖИВКА АЛЕКСИЕВА Е ПИОНЕР В ОБЛАСТТА НА РЕГЕНЕРАТИВНАТА МЕДИЦИНА ВЪВ ВЕЛИКОТЪРНОВСКА ОБЛАСТ И ЕДНА ОТ ПЪРВИТЕ У НАС, които практикува т.нар. „медицина на бъдещето“.

Захваща се с това направление на лечебната наука преди 6 години, привлечена от неговите най-големи предимства – удивителни резултати и безопасност за пациента. Регенеративната наука работи с биологичните човешки ресурси, които са заложени по генетичен път и всеки човек има индивидуален потенциал за самовъзстановяване. Описва срещата си с метода като внезапно влюбване, което с времето става все по-силно.

„За мен като дентален лекар най-важната страна на едно медицинско лечение е неговата безопасност. Медикаментозната терапия винаги крие риск от странични действия, докато регенеративната медицина използва един нов, мултидисциплинарен подход, който има за цел да поправи или възстанови повредените клетки и тъкани.

Използването на автоложни кръвни съставки, които стимулират собствените регенеративни процеси в тялото, поставя началото на революцията в грижите за пациентите през 21-ви век“, заяви д-р Алексиева.

По думите й, когато говорим за дентална медицина, не бива да разбираме само зъбите като предмет на изучаване и лечение. В нейния обхват влизат също прилежащите наоколо тъкани, като лигавици, мускули, темпоромандибуларни стави и кости. Човешкият дъвкателен апарат се намира в долната част на черепа и определя лицевата височина.

В тази връзка автоложните регенеративни методи практически могат да помогнат при доста индикации като болка след изваждане на зъб, зъбни импланти, пародонтални проблеми, възпалителни процеси, лош дъх и др.

Курсът на лечение е индивидуален и се определя след преценка на кръвните изследвания, рентгенова находка и интраорален преглед.

След проведения индивидуален курс на всеки пациент се назначава поддържаща процедура, която е в зависимост от неговата нужда.

„Манипулацията представлява терапия с богата на тромбоцити плазма – PRP(platelet rich plasma). Започва с вземане на определено количество кръв от пациента. След като кръвта се центрофугира, се отделя определено количество кръвен субстрат, който се инжектира в устата на пациента. Няма болка, тъй като се работи с упойка. Странични явления също няма“, обясни специалистката.

Автоложната медицина спокойно може да се използва и с профилактична цел,тъй като предизвиква образуване на нови кръвоносни съдове, спира възпалението и образува нови здрави структури, уточни д-р Алексиева.

„В денталната медицина има една хитринка – ако на пациента му предстои трудно изваждане на зъб, една инжекция с кръвен субстрат, сложена 24 часа преди това, би му спестила доста мъки и болки.

За 6 години автоложна работа и много пациенти и аз не спирам да се удивявам на ефектите от автоложното лечение. Неслучайно наричат кръвта „магическа течност“. Магията е скрита в нейния състав – 24 аминокиселини, 16 витамини, 16 микроелементи и над 1100 биологично активни протеини.

Най-шокиращият ми случай е на 30-годишна жена от Русе с тежък пародонтален проблем.

Тя беше консултирана от топимплантолози в България. Всички й предлагаха изваждане на зъбите и поставяне на импланти сред това. Проведохме автоложен курс на лечение и резултатът ме изуми – зъбите спряха да се клатят и са на мястото си“, разказа д-р Алексиева.

Преди броени дни специалистката се завърна от Четвъртия световен конгрес по регенеративна медицина в Сърбия. По време на форума са представени последните иновации и протоколи на лечение.

„За мен най-интересната научна и практическа част беше за човешките екзозоми, които са топклетъчните сигнални протеини.

В моята работа аз използвам всички регенеративни методи. Това са човешки интерлевкини, различни видове фибринова медицина (PRF), а също така и човешки екзозоми, за които разполагаме с техника, и имаме вече направени пациенти. След световния конгрес всъщност аз и д-р Виолета Пашова сме първите обучени лекари за работа с човешки екзозоми“, сподели д-р Алексиева.

Източник: www.borbabg.com

Подобни публикации

Back to top button