Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ЗдравеНовини
Популярно

Д-р Ваня Манчева от МОБАЛ: „Лекуваме все по-млади пациенти, покосени от миокарден инфаркт“

СЪРДЕЧНОСЪДОВИТЕ ЗАБОЛЯВАНИЯ ПРОДЪЛЖАВАТ ДА СА ВОДЕЩА ПРИЧИНА ЗА СМЪРТНОСТ И ВЛОШАВАНЕ НА КАЧЕСТВОТО НА ЖИВОТ НА ХОРАТА У НАС И ПО СВЕТА

Специалистите алармират, че от няколко години насам пада възрастовата граница на пациентите с кардиологични проблеми.

Статистиката потвърждават и медиците от отделението за сърдечносъдови болести в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“. Звеното се превърна във водещ център за интервенционално лечение, в което се извършват процедури като коронарографии, пулмоангиографии и ангиография на съдове.

„В момента имаме пациент на 47 години, който е с миокарден инфаркт. За съжаление, напоследък има и доста по-млади пациенти от тази възраст. А миокардният инфаркт е тежко заболяване и дори със съвременните методи на лечение той дава сериозни отражения за пациента и за неговото качество на живот“, обясни д-р Ваня Манчева, кардиолог в отделението.

Поясни, че една от основните причини за подмладяването при сърдечносъдовите заболявания е начинът на живот.

Ето защо според нея изграждането на добри хранителни и физически навици трябва да започне още в ранна детска възраст.

„Важно е хората, предразположени към сърдечносъдови заболявания, навреме да коригират възможните рискови фактори – да се намали телесното тегло, да откажат цигарите, да увеличат физическата си активност. Когато има фамилната обремененост, е редно хората да спазват правилата за здравословен начин на живот и да следят редовно кръвното си налягане, стойностите на холестерола и съответно да ги лекуват навреме“, подчертава още д-р Манчева.

Годишно през отделението преминават над 3000 болни.

Източник: www.borbabg.com

Подобни публикации

Back to top button