Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
НовиниТОП новини

Цветни фонтани и възстановен старинен шадраван ще красят два парка, възстановяват и басейн в детска градина

В Горна Оряховица започна и акция за премахване на изоставени трошки

Горнооряховчани се оказаха особено активни и отзовали се на призива, засипаха с десетки предложения какво да има в парковете „Христо Ботев“ и „Николай Панайотов“, които първи ще бъдат ремонтирани. Инж. Анелия Христова заедно с екипа си ги разгледа обстойно, за да бъдат включени. Вече е публикувана обществената поръчка за технически проект за обновяване на тези два парка.

Всеки един от тях ще бъде с оформен централен вход, старите подходи и алеи ще бъдат реконструирани, ще се изградят и нови. Изцяло ще бъде подменена подземната електрическа и ВиК инфраструктура, като в парковете ще има ново енергоспестяващо осветление. Ще се изградят мълниезащита, нови поливни системи и видеонаблюдение.

Голямата атракция ще са фонтаните с различна височина и големина на водните струи.

Те ще бъдат обогатени с подходящо цветно осветление и ще са разработени така, че да са в съчетание със скулптурните елементи. В парк „Христо Ботев“ шадраванът ще се доближи максимално близо до автентичния си вид. Ще има и съвременни автоматични тоалетни.

Новите детски площадки ще бъдат съобразени с възрастовата група на децата. Предвидено е ново парково оборудване, пейки, велостоянки, кошчета за смет и др.

Ще се възстановят оградите на двата парка. Архитектурни елементи ще отделят пространството на парк „Христо Ботев“ от имота на бившето Лятно кино, а в парк „Николай Панайотов“ – от подпорната стена на търговската верига.

В зелените площи ще има нови растителни видове с декоративен ефект през всички сезони. Предвижда се обособяване на място за разходка на домашни любимци. Преди да бъдат одобрени от главния архитект на Община Горна Оряховица, детайлите по предварителните проекти за двата парка ще минат и обществено обсъждане.

След неочаквана проверка в ДГ „Щастливо детство“, за да се запознае с условията и грижите, които се полагат там за децата, кметът Николай Рашков видя и неработещия от години закрит басейн. Детското заведение в Горна Оряховица е сред малкото не само в града, но и в областта, които разполагат с такова съоръжение. При разговор с ръководството Рашков пое ангажимента басейнът да бъде възстановен още през следващата година, без да се чака края на мандата.

Общината прави проверки на всички фронтове.

Започна акция по премахването на изоставени на обществени места автомобили. Комисия обхожда общинските терени – улици, междублокови пространства и др., за които има информация или сигнали за изоставени коли.

Проверяващите поставят специални стикери предписания върху изоставените превозни средства, което е само началото на процедурата. От тази дата собственикът на съответния автомобил има 14-дневен срок, в който доброволно да освободи общинския терен. Вече бяха поставени стикери върху десет коли, изоставени в различни части на града.

Докато тече двуседмичният срок, със съдействието на органите на МВР Общинската администрация извършва проверки за констатиране на собствеността. След изтичането му ще бъдат извършени повторни огледи на място.

Ако някой автомобил не е бил отстранен, следва заповед за принудителното му премахване и той ще бъде репатриран до площадка за вторични суровини.

Източник: www.borbabg.com

Подобни публикации

Back to top button