Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
КултураПрепоръчани

Четиривековната кула на Шемши бей да стане музей, иска сдружение

Сдружение „Европейско развитие на Леденик“ иска съдействие от Община Велико Търново, за да отвори прочутата кула на Шемши бей и да я превърне в музей, коментира за „Борба“ председателката Веселина Бастиянова.

Леденишката кула е от XVII век и има 9 балкона, на които жените на турския управник са седели в очакване появата му. Смятана е за една от големите забележителности в региона. Беят я построил върху наследствена земя на старинния хълм Мясъла и още се носят мълви за големия разкош вътре.

„Важно е за нас да развиваме туристическа дейност. Повече от година кулата е без ток, затворена е и никой не я стопанисва. От нас ще бъдат уредникът и екскурзоводът. Ще го правим безвъзмездно, защото работим с дарения и съмишлениците ни са много. Имаме възможност да плащаме тока и всички режийни разноски, без да натоварваме Общината, макар кулата да е общинска собственост. Ние сме голяма група ентусиасти и искаме да съживим селото, но за тази инициатива не можем без подкрепата на администрацията, която да уреди законово нещата“, заяви Веселина Бастиянова.

Сдружението има и други инициативи като видеонаблюдение в Леденик, за което също настоява. То ще помогне да се предотврати най-вече образуването на незаконни сметища, които членовете на „Европейско развитие на Леденик“ често ходят да почистват. „Искаме да има контрол, да се хващат и наказват нарушителите“, коментира още председателката. Настояват и да се направи в Леденик спортна площадка за младежите, която да бъде до сегашното игрище на общинска земя. Спортните пособия вече са купени – тенис маса и фитнесуред. Вече трети месец чакат реакция от Общината, а младите хора от Леденик постоянно питат кога ще я има площадката.

Не на последно място искат и да им се определи помещение, където да се събират членовете и съмишлениците за множеството инициативи, които се провеждат почти всяка седмица и в тях участват съселяните им. Сега се налага дори да ползват за сбирките местните ресторанти, но не е удобно.

На хартия сдружението е от 11 души, но съмишлениците постоянно се увеличават. То съществува от ноември 2022 г.

Източник: www.borbabg.com

Подобни публикации

Back to top button