Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ИкономикаНовиниПрепоръчани
Популярно

Четири ленти за движение, мостове и надлези са заложени в проекта за новото трасе за Присовските завои

елена светлина за строителство може да има едва след като екоинспекцията се произнесе по казуса

Областно пътно управление Велико Търново внесе за разглеждане в РИОСВ дългоочаквания идеен проект за изграждане на новото трасе на Присовските завои на път I-5 Русе – Велико Търново – Габрово.

Обезопасяването на участъка, известен с множеството катастрофи, дълги години е дискутирана тема от институции и граждани, които настояват да се сложи край на черната статистика в района. Планираният инфраструктурен маршрут ще бъде подложен на Процедура за оценка на въздействието върху околната среда, което означава, че ако бъде одобрен, пристъпването към реално строителство ще се забави поне с една година.

Новото директно трасе е проектирано за 90 км/ч, с четири ленти на движение и двуметрова разделителна ивица. Ще има връзки за достъп до южната индустриална зона на Велико Търново и стария маршрут по направлението. Настилката, която ще бъде положена, е за много интензивен трафик. Запланувано е изграждането на мостове и надлези, за които се налага отчуждаване на имоти и смяна на предназначението на площи.

Разработени са два варианта. Първият преминава в по-голямата си част по трасето на съществуващия път, като навлиза вдясно в изкопната част.

При него се използва съществуващият път след жп линията. Вторият вариант започва от км 105+430 до км 107+887,71, а при жп линията преминава в другия скат на съществуващия път. Изведени са няколко опции за включвания и обслужване на територията.

Инвестиционното предложение не попада в защитени територии, но засяга частично две локации от „Натура 2000“. Това са BG0000213 „Търновски височини“ и BG0000610 „Река Янтра“.

Според екоинспекторите изграждането на предвидените съоръжения и изправянето на трасето ще окажат сериозно негативно въздействие върху защитените зони. Изменение на ландшафта, увреждане на местообитанието на редица животински и растителни видове са част от последиците, за които алармират от РИОСВ.

Източник: www.borbabg.com

Подобни публикации

Back to top button