Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
НовиниТОП новини
Популярно

Част от язовирите във Великотърновска област са изцяло сухи

Част от язовирите във Великотърновска област са на кота “мъртъв обем”, или абсолютно сухи, съобщиха от Областната администрация във Велико Търново.

Завършени са плановите проверки на 57 язовира в осем общини от областта, без общините Велико Търново и Стражица. Проверките са извършени по график, утвърден от областния управител, от комисия, в която, съгласно Закона за водите, влизат представители на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор, Главната дирекция „Надзор на язовирните стени и съоръженията към тях“, Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, Басейнова дирекция – Дунавски район, Областната администрация и съответната община. Комисията инспектира техническото състояние и създадената организация за безопасна експлоатация на язовирните стени и съоръженията към тях.

Установено е, че три от язовирите са в ремонт – „Горния Капчук“ в община Павликени, яз. „Таралъка“ в община Златарица“ и яз. „Павел – 1“ в община Полски Тръмбеш. Основният проблем, констатиран от експертите, е, че заради безснежната зима част от язовирите са на кота “мъртъв обем”, или абсолютно сухи. Обилното количество валежи през месеците май и юни не са увеличили нивото на водата, но са способствали за бързо израстване на треви и храстова растителност. Собствениците и ползвателите на язовирите полагат усилия за премахване на растителността. За два от проверените язовири са констатирани проблеми със спирателните кранове, като са дадени съответните предписания за отстраняването на нередностите, посочи областният управител на Велико Търново инж. Георги Гугучков.

Проверени са и двата язовира от национално значение – „Ал. Стамболийски“ и „Йовковци“, които са публична държавна собственост и се стопанисват от „НЕК“ ЕАД и „ВИК Йовковци“ ООД. В протоколите от проверките са дадени заключения относно готовността на съоръженията да посрещнат евентуално висока вълна, както и предписания в зависимост от моментното им състояние. Протоколите са изпратени на собствениците и ползвателите на язовирите, както и на членовете на комисията.

В останалите две общини на област Велико Търново проверките ще бъдат извършени съгласно предварителния график в периода 18 септември – 10 ноември тази година.

Източник: www.bta.bg

Подобни публикации

Back to top button