Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ЗдравеНовини
Популярно

Близо 100 души се възползваха от кампанията за измерване на костна плътност в горнооряховската болница

93-МА ПАЦИЕНТИ СЕ ПОДЛОЖИХА НА ИЗСЛЕДВАНЕ ЗА ИЗМЕРВАНЕ НА КОСТНАТА СИ ПЛЪТНОСТ В МБАЛ „СВ. ИВАН РИЛСКИ“

Това се случи в рамките на кампания, посветена на превенцията от остеопороза.

Възползвалите се от медицинската диагностика на преференциални цени са хора от Горна Оряховица, Велико Търново, Стражица, Лясковец, Елена, Златарица, Попово, Габрово и др. Те преминаха тестовете за периода от 7 май до 5 юни.

Около една трета от пациентите са с новооткрита остеопороза, информират от Отделението по образна диагностика на горнооряховската болница. Те са били насочени за консултация с ендокринолог. Друга част от пациентите са с остеопороза, която е била открита в предходни години при профилактичните прегледи в клиниката и са направили мониториращо изследване.

За поредна година в МБАЛ се проведе кампанията за измерване на костната плътност на преференциални цени.

Въпреки повишението на цените на медицинските дейности и изследвания пациентите платиха за тази услуга 40 лв.

Изследването на костната плътност със скенер е щадящо, тъй като облъчването е много слабо и безболезнено и дава много прецизни резултати.

Остеопорозата е метаболитно костно заболяване, характеризиращо се с ниска костна минерална плътност, повишена крехкост на костта и повишен риск от фрактури на различни кости. Характеризира се с болки в гърба, фрактури на прешлени, фрактури на кости на предмишница и други кости, които се получават при минимални и нискоенергийни травми и падания.

Целта на изследването е превенция на остеопорозата след навременното й диагностициране и съответно назначаване на терапия от специалисти.

Източник: www.borbabg.com

Подобни публикации

Back to top button