Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ИкономикаНовини
Популярно

Безмитният внос от Украйна пречи на най-голямата ферма в региона

20 ГОДИНИ КРАВЕФЕРМАТА ВЪВ ВЕЛИКОТЪРНОВСКОТО СЕЛО ПЛАКОВО СЪХРАНЯВА ТРАДИЦИОННИЯ БЪЛГАРСКИ ПОМИНЪК.

В стопанството отглеждат 1100 животни и това е най-голямата бройка, която са достигали до момента. Дейностите по обгрижването на стадото се поемат едва от 20 работници. Трудът е денонощен и служителите едва смогват. Липсват желаещи да се включат в работния процес, защото всеки иска да става IT специалист или да работи зад бюро.

„Искаме да запазим фермата. В момента работниците ни са предимно хора от селото – и мъже, и жени. Много е трудно да намерим работна ръка. Заради липсата на кадри сме вдигнали заплатите и въпреки това няма кандидати. Възнагражденията са в диапазона от 2000 до 5000 лв. в зависимост от труда на работника. Готови сме да наемем още петима души“, обясни Станимир Котларов, управител на кравефермата.

Той посочи, че почти целият процес в стопанството е механизиран и реално ръчният труд е свързан основно с почистването.

По думите му в момента най-голямото предизвикателство в бранша е нелоялната конкуренция, породена от вноса на мляко от Украйна. Това довело до сериозен срив на изкупната цена на суровината.

„Добиваме около 9 тона мляко на ден и реализираме продукцията в мандри в областта. Ползваме европейски помощи, иначе трудно бихме оцелели. За сметка на това непрестанно имаме проверки относно изискванията за отглеждане на животните“, сподели Котларов.

Допълни, че трудности създават още поскъпналите фуражи и все по-високите цени на ветеринарните препарати. На фона на това държавата не се стреми да облекчи работата на животновъдите, категоричен е той. Въпреки апатията на управляващите с колегите му от фермата не се включили в последните мащабни протести на агросектора.

„Нямаме време за протести. Ако излезем на демонстрации – няма кой да се погрижи за животните“, заяви Котларов.

В момента в стопанството се грижат за 100 теленца.

Източник: www.borbabg.com

Подобни публикации

Back to top button