Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
КултураНовини
Популярно

40 издателства, 50 автори и 61 събития включва тазгодишното „Фоайе на книгата с автограф“

Започна деветото издание на „Фоайе на книгата с автограф“.

Културният маратон за представяне на най-новите български книги от водещи издателства в цялата страна за поредна година е организиран от Регионалната библиотека „П. Р. Славейков“ в партньорство с ВТУ, Асоциация „Българска книга“, Община Велико Търново и под шапката на Министерството на културата.

За изминалото близо десетилетие инициативата се превърна в емблематична за Велико Търново, защото привлича любими родни автори и издателства.

През целия месец в старата столица ще гостуват 40 издателства, които ще представят 50 автори. Общо събитията, предвидени в календара, са 61.

Мероприятията ще се провеждат основно в централната библиотека и филиалите, както и в различни училища във Велико Търново.

„Идеята е издателствата да представят най-новите издания от своите каталози пред широката публика. Заедно с рекламата на новите книги каним и самите автори, за да имат пряк досег със своите читатели. Проявите са от 1 до 30 април“, сподели директорът на библиотеката доц. Калина Иванова.

За втори път в изложението ще има и международно участие. Представители от Турция и Румъния се включват във „Фоайе на книгата с автограф“. Безспорно обаче най-голям интерес ще събудят българските творци, които ще представят своите нови книги.

2 април ще бъде посветен на Международния ден на детската книга, затова и мероприятията ще са насочени към малките читатели. Актьори от МДТ ще четат на децата приказки, а Надка Цветанова ще представи книгата „Вкусните рецепти на една болярска домакиня“.

От 4 април започва панорама на книгите на издателство „Захарий Стоянов“ с участието на Иван Гранитски и Стоян Райчевски.

На 8 април ще бъдат представени спомените за Григор Вачков „Пратеник на мъжки времена“. Специално във Велико Търново ще пристигне и дъщеря му Мартина Вачкова.

На 10 април пък ще бъде излъчен филм „Вечната и святата“, посветен на свързаната с Велико Търново Елисавета Багряна, с участието на д-р Росица Петрова и актрисата Елена Петрова.

На 11 април проф. Петър Стоянович ще представи в Професионалната гимназия по туризъм своята книга „Кухнята на баба и на проклетото й внуче“. В 18.00 часа в библиотеката той ще се срещне и със своите читатели, за да представи книгите „Несвършващо време. Спомени“ и „Фердинандеум“.

На 16 април събитията от „Фоайе на книгата с автограф“ ще са посветени на 127 години от рождението на Константин Кисимов. На 18-и ще бъдат представени книгите на журналистите Анатоли Петров и Ангел Ганцаров, свързани със 100-годишнината от създаването на футболния „Етър“.

На 23 април за Световния ден на книгата и авторското право във Велико Търново ще гостува известната българска писателка Здравка Евтимова. Тя ще направи премиера на книгата „Луничави разкази“ от 17.30 часа във филиал „Славейче“ на библиотеката.

На 25 април ще гостува Магърдич Халваджиян, той ще бъде в аулата на Великотърновския университет. На 29 април актьорът Тончо Токмакчиев и Мария Сапунджиева ще представят авторския спектакъл „Вересии“ в театралния салон на НЧ „Надежда“.

„Ние сме се опитали да направим баланс между националните и местните издателства, както и да уважим нашите партньори от Великотърновския университет. В същото време сме наблегнали и на тематики, свързани с Велико Търново“, обясни зам.-директорът на библиотеката д-р Иван Александров.

Пред Факултета по изобразително изкуство е позиционирана изложба с предстоящите събития от „Фоайе на книгата с автограф“.

Източник: www.borbabg.com

Подобни публикации

Back to top button